Cozonac
El Cozonac és un postre tradicional de Romania. En general es menja per Pasqua o Nadal.
Hi ha molts tipus de cozonac:
-Cozonac cu nuca (Cozonac amb nou)
-Cozonac cu rahat ( Cozonac amb rahat)
*rahat- és un ingredient originaria de Turquia, s'assembla molt a la gelatina
-Cozonac cu cacao (Cozonac amb cacao)
-Cozonac cu strafide (Cozonac amb panses)
*Es pot barrejar les receptes per exemple:
-Cozonac amb nou i cacao
Ingredients per fer la massa:
- 1 kg farina
-50g llevat
-500ml de llet
-100g de mantega
-250g de sucre
-5 rovells d'ou
-1 culleradeta de sal
-pela de taronja o de limona
-2 sobres sucre de vanillla
Per el farciment, es necessita:
-250g nous en pols
-5 clares d'ou
-100g sucre
-2 cullerades de cacao
-un pessic de sal
Per untar els cozonacs per sobre:
-1 ou
-1 culleradeta de sucre
Elaboració:
Escalfar la llet en una olla sobre el qual posar la pela de taronja o de llimona i els 2 sobres de sucre de vainilla i barrejar bé.
Separar els rovells de la clara i barrejar amb 250 g de sucre fins que es fongui.
Preparar el llevat. Es barreja el llevat amb una cullerada de sucre fins que estigui suau, afegir 3 cullerades de llet tèbia i una cullerada de farina i després barrejar una mica.
Posem la farina en un bol gran, i enmig li fem un forat en el qual posem la preparació del llevat i després deixem durant 10-15 minuts que creixi.
Quan el llevat ha duplicat el volum, afegim una mica de sal, llet calenta amb sucre, els rovells i els barregem.
La massa s'ha de pastar uns 30 minuts. Quan anem pastant afegim la mantenga poc a poc. Després s'ha de cobrir la massa a prop d'una font de calor durant una hora. Mentre la massa creix fem el farciment. Barregem la clara d'ou amb una mica de sal sobre que a poc a poc afegim 100 g de sucre.
Sobre la nou en pols afegim 2 cullerades de cacao i l'escuma de les clares d'ou i barregem suaument. Després que la massa ha pujat u dividim en 4 o 3 porcions iguals. Cada porció s'entén amb un corró. Sobre cada porció estirada afegim una quarta part del farciment, que es distribueix sobre tota la porció estirada. Després es enrollen i amb els porcions enrollats es fa una trena. Després agafem una safata en la qual posem paper per coure i sobre el paper posem una mica de oli. Posem el cozonac a dintre de la safata i el deixem allà que crexi. Quan el cozonac ha duplicat el volum el ungim amb un ou amb sucre i després posem el cozonac al forn a 180 graus durant una hora. En els primers 20 minuts, evitar l'obertura del forn.
FONTS:
https://www.culinar.ro/retete/dulciuri/cozonac/cozonac-cu-nuca-24982
http://savoriurbane.com/cozonac-cu-cacao-reteta-rapida/
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada